Kosu ne perite prečesto, možete je oštetiti

Kosu ne perite prečesto, možete je oštetiti

Oni smatraju da su tipovi kože i kose glavni uzroci zbog kojih je kosa suha, odnosno masna, te dodaju kako niko ne bi trebao prati kosu svakodnevno.

Ukoliko je vaša koža masna, činjenica je da su veće šanse da vam se i kosa brže masti. U tom slučaju, kosu je potrebno prati svakog drugog dana, a da danima kada je ne perete jednostavno je isperete vodom, osušite i nanesete šampon za suvo pranje. Štetnost svakodnevnog pranja je ta što se na taj način ispiraju prirodna ulja sa dlake.

Osobe koje imaju gustu, kovrdžava ili talasastu kosu, trebalo bi da je peru svakog trećeg dana. Frizeri upozoravaju da se ovakva kosa svakodnevnim pranjem dehidrira. Oni takođe predlažu da je šamponom perete svakog trećeg dana i da koristite balzam kako biste spriječili da postane suva.

Najteža situacija je kod onih koji imaju tanku kosu, jer rijetkim pranjem postaje slijepljena. I u ovom slučaju je sasvim u redu da je perete svakog drugog dana.

Ukoliko često trenirate nije pametno da kosu perete svakog dana, već svakog drugog. U danima “između”, bez obzira da li tog dana trenirate ili ne, preporučuje se da kosu samo isperete vodom i nakon sušenja nanesete šampon za suho pranje kose.